PRODUCTINFORMATIE

Kozijn glassoorten

Kozijn glassoorten

Met het uitzoeken van je kozijnen kom je op vele vragen. Zo ook bij de keuze van het glas. Er zijn tal van opties om te kiezen en sommige zijn zelfs verplicht. In dit overzicht zullen je meenemen in alle glassoorten die Partumonline levert.

Standaard glas

Standaard glas wordt toegepast in kozijnen waar geen gevaar voor letsel of doorvallen is. Het glas bestaat uit een binnen- en buitenblad van 4 mm float glas. Float glas wordt ook wel enkel glas genoemd.

Letselveilig glas

Letselveilig glas wordt toegepast bij kozijnen waar gevaar is voor letsel. Dit is het geval bij deuren en kozijnen op de begane grond waarbij het glas tot aan de vloer loopt (<850 mm van de grond). Op de begane grond is er kans op letsel zowel vanuit binnen als buiten. Daarom gebruiken wij geen éénzijdig gelaagd glas. Wij gebruiken veelal gehard glas als letselveilig glas. Dit type glas valt uiteen in duizenden stukjes, waarmee verwondingen voorkomen worden. Vergelijkbaar met de zijruit van een auto. Letselveiligglas bestaat uit een binnen- en buitenblad van gehard glas.

Letselveilig glas bij deuren

Wij leveren onze deuren altijd met letselveiligglas. Ook als de onderkant van het glas boven de 850 mm van de grond zit, bijvoorbeeld bij een deur met borstwering. Bij deuren is er een verhoogd risico op letsel. De veiligste oplossing is letselveilig glas, daarom passen we dat standaard toe.

Doorval veilig glas

Doorval veilig glas wordt toegepast bij kozijnen waar gevaar is voor doorvallen. Dit wil zeggen als er een hoogteverschil van 1 meter tussen binnen en buiten is en de onderkant van het glas onder de 850 mm van de vloer komt. Hierbij is er alleen kans op vallen van binnen naar buiten. Daarom is het binnenblad van het glas uitgevoerd in 44.2 glas. Dit is glas met een sterke folie tussen de glas glasplaten. Deze folie zorgt ervoor dat iemand niet door het glas heen kan vallen. Doorval veilig glas bestaat uit een binnenblad van 8 mm (4 mm, 0,76 mm folie en 4 mm verlijmd glas) en een buiten blad van 4 mm standaard glas.

Kunststof of aluminium kozijn glassoorten met standaard glas letselveilig glas en doorval veilig glas

Standaard glas

Letselveilig glas

Doorval veilig glas

Onderkant glas > 850
mm boven vloer


Onderkant glas < 850
mm boven vloer

Geen hoogte verschil
tussen binnen en buiten


Onderkant glas < 850
mm boven vloer

Hoogte verschil tussen
binnen en buiten > 1 meter


Gehard of gelaagd glas

Bij letselveiligglas maken wij gebruik van gehard glas. Standaard float glas (ook wel enkel glas genoemd), wordt in een hardingsoven verhit tot ongeveer 650° C. Hiermee wordt het glas thermisch op spanning gebracht. Dit hardingsproces zorgt ervoor dat gehard glas tot vijf keer sterker is dan hetzelfde glas in ongeharde toestand. Gehard glas is lichter dan gelaagd glas, dit zorgt voor een langere levensduur van de kozijnen.

Bijvoorbeeld een deur van 1 x 2 meter:

  • 2-zijdig gehard glas van 4 mm = 8mm glas. Dit is 40 kg.
  • 2 x 33,1 gelaagd glas = 12mm glas. Dit is 60 kg.

Gelaagd glas is dus zo’n 50% zwaarder. Gehard glas breekt minder snel. Ook is er minder kans op thermische breuk. Dit komt voor wanneer één deel van het glas in de zon staat en het andere deel in de schaduw. Denk aan een uitstekende dakgoot of onder een balkon. Gehard glas is niet geschikt als doorval veilig glas. Volgens het bouwbesluit zijn zowel gehard als gelaagd glas geschikt als letselveilig glas.

Een- of tweezijdig gelaagd

Eenzijdig gelaagd glas wordt gebruikt als doorval veilig glas. Hierbij is kans op doorvallen van 1 kant. Altijd van binnen naar buiten. Van buiten naar binnen is niet mogelijk i.v.m. de hoogte van het kozijn. Tweezijdig gelaagd glas kan wordt gebruikt als letselveilig glas. Hierbij is kans op letsel van beide zijden. Denk hierbij aan een deur of een kozijn waarvan het glas tot aan de vloer komt, op de begane grond. Hier mag dus niet eenzijdig gelaagd glas worden toegepast, want dat is gevaarlijk. Overigens kiezen wij bij deuren altijd voor gehard glas. Gelaagd glas is wel mogelijk, maar alleen op aanvraag.

HR ++ glas

HR ++ glas bestaat uit 2 lagen glas, met daartussen een spouw. Het binnenste glas is in de spouw voorzien van een speciale (niet zichtbare) warmte werende coating. Daarnaast is de spouw gevuld met Argon gas. Dit samen zorgt voor zeer goede isolatiewaarden. HR ++ glas wordt ook wel dubbel glas genoemd. Vroeger werd alleen HR glas verkocht, deze had geen coating en geen Argon in de spouw.

HR +++ glas

HR +++ glas bestaat uit 3 lagen glas, met daartussen 2x een spouw. Het binnenste en buitenste glas is in de spouw voorzien van een speciale (niet zichtbare) warmte werende coating. Daarnaast zijn de spouwen gevuld met Argon gas. Dit samen zorgt voor zeer goede isolatiewaarden. HR +++ glas, ook wel triple glas genoemd. Dit isoleert ongeveer 2x zo goed als dubbel glas.

U waarde van glas

De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in de U-waarde. Dit is de hoeveelheid warmte dat door het glas verloren gaat. De U-waarde (eenheid: W/m2K – uitgedrukt in Watt per m2 Kelvin) geeft aan hoeveel warmte er per vierkante meter, per graad temperatuurverschil tussen beide zijden wordt doorgelaten. Hoe lager de U-waarde van het glas, hoe beter de isolatie.

Kunststof of aluminium kozijn glassoorten met de u-waarde

Zonwerend glas

Zonwerend glas is HR ++ of HR +++ glas met een zonwerende coating aan de binnenzijde van de buitenste glas plaat. Deze coating reflecteert de zonne-energie, waardoor het koeler blijft in de woning. De zonwerende coating maakt de ruit iets donkerder (70% licht doorlaat bij zonwerend glas, versus 80% bij gewoon HR ++ glas), maar zorgt er wel voor dat de warmte buiten blijft. Zonwerend glas wordt vooral gebruikt bij grotere glas oppervlaktes op het zuiden/ zuidwesten.

Glaspagina soorten glas zonwerend 1
isolatieglas met zonwerende coating

Geluidswerend glas

Geluidswerend glas wordt gebruikt om geluidsoverlast van buiten te beperken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van speciale akoestische folie. Gewoon glas heeft ongeveer 29 dB reductie. Wij kunnen geluidswerend glas leveren met een reductie van 40 dB of van 43 dB. 3 dB verschil is gelijk aan een verdubbeling van de hoeveelheid geluid welke wordt tegengehouden.

Kunststof of aluminium kozijn glassoorten met geluidswerend glas

Mat glas

Mat glas laat wel licht door, maar je kunt er niet doorheen kijken. Dit geeft meer privacy en wordt vaak gebruikt in een voordeur of in de badkamer. Mat glas wordt ook wel melk glas of satijn glas genoemd. Mat glas is beschikbaar in letselveilig, HR ++ en HR +++ glas.

Nieuwsbrief
Benieuwd naar de laatste trends in kozijnen? Mis geen enkele update! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang exclusieve acties, handige tips en inspirerende ideeën. Word lid van onze kozijnfamilie en geef jouw huis een stijlvolle upgrade. Meld je nu aan en ontdek een wereld van kozijnen van Partumonline!
* indicates required