GLAS en panelen
Standaard worden al onze ramen afgeleverd met 4-16-LE4 U 1.1. glas. Dit kun je toepassen voor alle kozijnen, waarvan de onderkant op minimaal 1 meter hoogte vanaf de vloer begint. Is dit niet zo, heb je veiligheidsglas nodig. Deuren en zijlichten voor deuren, leveren we daarom standaard met veiligheidsglas. LET OP niet iedereen doet dit, vergelijk dus goed of je het juiste product krijgt. Een deur mag je niet leveren met normaal glas, maar moet veiligheidsglas hebben volgens de Nederlandse wetgeving.
Voor de keuze van het glas zijn er een aantal opties waaruit je kan kiezen om je kozijn af te stemmen op je specifieke wensen:
1. Standaard glas
2. Letselveilig glas – dit gebruik je als er risco op letsel is zoals bij deuren, schuifpuien, ramen die tot aan de vloer lopen etc.
3. Doorval veilig glas – dit gebruik je bij hoogte verschil van meer dan 1 meter tussen binnen en buiten
4. Mat glas – als je privacy wilt
5. Triple glas – als je beter wilt isoleren
6. Panelen in plaats van glas – als je geen licht wilt doorlaten
Hieronder staat alle informatie, die je nodig hebt om je keuze te maken.
Standaard glas
Standaard leveren wij 4-16-LE4 U 1.1. glas in onze kozijnen. Dit is het gangbare dubbelglas in de markt.
Dit kun je in alle kozijnen toepassen, mits de onderkant van het kozijn op meer dan 85 cm van de vloer zit. Zolang je hierboven zit is er eigenlijk geen risico op letsel of risico om door het glas heen te vallen. De muur houdt je immers wel tegen.
Risico op letsel is er eigenlijk ook niet want als je er tegen aan loopt, raak je eerst de muur en die vangt de klap op.
Standaard glas mag je bijvoorbeeld toepassingen in draaikiep, draai, val ramen, etc.
Je mag het niet toepassen als:
– de onderkant van het kozijn op minder dan 85 cm van de vloer zit. (zoals bij een deur, daar kun je tegen aanlopen en dan kan het glas beschadigen en zou je jezelf er aan kunnen verwonden) in dit geval moet je letselveiligglas toepassen
– er hoogte verschil van meer dan 1 mtr zit tussen binnen en buiten, ter plaatse van je kozijn. Bijvoorbeeld bij een raam wat tot de vloer loopt, op een verdieping.
Schematische weergave dubbelglas
1 = glas
2 = (lucht)spouw
3 = coating
4 = afdichting
5 = vochtabsorberend materiaal in een aluminium afstandhouder
6 = afdichting

letselveilig glas
Veiligheidsglas kies je als er risico is op letsel, zoals bij deuren, een raam wat helemaal van vloer naar plafond loopt, een hefshuifpui of een kiepschuif pui. Dit glas is opgebouwd uit twee glas platen, welke op elkaar verlijmd worden met speciale folie. Als het glas dan breekt, blijven de glasscherven plakken aan de folie en is het risico op letsel minimaal. In de keuze lijsten is dit glas te herkennen door de 33.1 codering in de glasomschrijving of door omschrijving letselveilig glas.
Let op dit glas biedt onvoldoende bescherming tegen doorvallen. Dus als er hoogte verschil is achter je kozijn, van meer dan 1 meter, dan moet je kiezen voor veiligheidsglas met doorvalbeveiliging.


doorval veilig glas
Veiligheidsglas met doorvalbeveiliging kies je als er risico is op naar beneden vallen, zoals kozijnen op een verdieping die van vloer tot plafond lopen. Dit glas is opgebouwd uit twee glas platen, welke op elkaar verlijmd worden met speciale folie. Echter ten opzicht van veiligheidsglas – letselveilig is de folie 2x zo dik en dus veel sterker. Hierdoor is het risico op doorvallen sterk gereduceerd.
In de keuze lijsten is dit glas te herkennen door de 44.2 codering in de glasomschrijving. Of door omschrijving doorvalveilig glas

mat glas
Mat glas kies je als privacy wilt, zoals bijvoorbeeld in de badkamer. Het glas laat dan wel veel licht door, maar je kunt er niet meer doorheen kijken. Mat glas wordt ook wel melk glas genoemd. Mat glas is ook beschikbaar in letselveilig en triple glas.

triple glas
Het verschil met dubbel glas, is dat bij triple glas, 2x een spouw hebt welke gevuld is met Argon gas. Dit zorgt voor een veel betere isolatie. Triple glas is ook beschikbaar in letselveilig, matte en of doorval veilige uitvoering.

Panelen
Je kunt kiezen uit een 24 mm of een 36 mm geïsoleerd paneel. De 36 mm panelen zijn uiteraard beter geïsoleerd dan de 24 mm panelen. De panelen kun je ook weer kiezen in de bepaalde kleuren. Kies je een kozijn kleur dan hebben wij volgende bepalingen voor de kleur van het paneel.

Kozijn zonder draaiende delen :
Hier passen we de kleuren van het paneel aan op de kleur van het kozijn.
- Kozijn wit binnen en wit buiten, dan wordt het paneel ook wit binnen en wit buiten.
- Kozijn wit binnen en golden oak buiten, dan wordt het paneel ook wit binnen en golden oak buiten.
- Kozijn golden oak binnen en golden oak buiten, dan wordt het paneel ook golden oak binnen en golden oak buiten.
Kozijn met draaiende delen :
Hier passen we de kleuren van het paneel aan op de kleur van het draaiende deel (en niet aan de kleur van het kozijn!). De kleur aan de binnenzijde van het draaiende deel is altijd gelijk aan de kleur van het kozijn binnen.
- Kozijn binnen wit en draaiend deel wit aan buitenzijde, dan wordt het paneel ook wit binnen en wit buiten.
- Kozijn binnen wit en draaiend deel golden oak aan buitenzijde, dan wordt het paneel ook wit binnen en golden oak buiten.
- Kozijn binnen golden oak en draaiend deel golden oak aan buitenzijde, dan wordt het paneel ook golden oak binnen en golden oak buiten.