Aan welk materiaal kozijnen heb ik het minste onderhoud?

Aan welk materiaal kozijnen heb ik het minste onderhoud?

Misschien ben je net verhuisd en heb je plotseling andere kozijnen dan je gewend bent, of vind je dat het tijd is voor een upgrade van je huidige ramen. In beide gevallen wil je natuurlijk wel weten hoeveel onderhoud je hieraan kwijt bent. Bij Partumonline bieden we de beste kunststof, aluminium en houten kozijnen aan en in dit artikel gaan we dieper in op het onderhoud van al deze verschillende materialen.

Inhoudsopgave

Onderhoud van kunststof kozijnen:

Hieronder vind je informatie over het onderhoud dat nodig is als je kiest voor kunststof kozijnen.

 • Er is over het algemeen weinig onderhoud nodig: Kunststof kozijnen zijn ontworpen om minder tijd te besteden aan het onderhouden van je kozijnen, zodat je meer tijd overhoudt voor andere dingen.
 • Geen schilderwerk vereist: In tegenstelling tot houten kozijnen hoef je kunststof kozijnen niet te schilderen, wat geld en tijd bespaart.
 • Af en toe even schoonmaken: Het is van belang om één tot twee keer per jaar je kozijnen schoon te maken om vuil en schade te voorkomen. Ook dat is gelukkig erg simpel, dit kan met een zachte doek en wat reinigingsmiddel.
 • Vergeet de bewegende delen niet: Zo nu en dan een beetje olie op de scharnieren van je kunststof kozijnen kan ervoor zorgen dat ze soepel blijven werken en dat er minder snel slijtage optreedt.

Onderhoud van aluminium kozijnen:

Hieronder vind je details over het nodige onderhoud bij het gebruik van aluminium kozijnen.

 • Beperkt onderhoud nodig: Aluminium kozijnen hebben over het algemeen minder onderhoud nodig in vergelijking met houten kozijnen.
 • Periodieke reiniging: Een poetsbeurt van 2 tot 4 keer per jaar (afhankelijk van de omgeving waar je woont), is meestal voldoende. Hoewel aluminium weinig stof aantrekt, is het belangrijk om vuil te verwijderen om zo beschadigingen en strepen op het materiaal te voorkomen.
 • Het schoonmaken is erg makkelijk: Gebruik een zachte doek en een mild reinigingsmiddel om voorzichtig vuil en vlekken van het oppervlak te verwijderen.
 • Onderhoud van de bewegende delen: Net als bij kunststof kozijnen is het nodig om af en toe de scharnieren in te smeren met een geschikte olie zodat deze soepel blijven werken.

Onderhoud van houten kozijnen:

Hieronder vind je informatie over het onderhoud dat nodig is bij het gebruik van houten kozijnen.

 • Intensief onderhoud: Houten kozijnen vragen meer onderhoud dan kunststof en aluminium kozijnen, dit komt door hun natuurlijke eigenschappen en gevoeligheid voor het weer.
 • Regelmatig schilderen: Elke 10 tot 15 jaar is er een volledige schilderbeurt nodig, inclusief schoonmaken, schuren en opnieuw lakken.
 • Jaarlijkse reiniging: Minstens één keer per jaar moeten houten kozijnen grondig worden schoongemaakt om het vuil te verwijderen en hun levensduur te verlengen.
 • Inspectie van het kitwerk: Omdat hout kan uitzetten en krimpen, is het belangrijk om regelmatig de kit rondom de kozijnen te controleren en eventueel bij te werken.
 • Onderhoud van de scharnieren: Het is ook belangrijk om regelmatig olie op de scharnieren aan te brengen, zodat ze soepel blijven werken en slijtage wordt voorkomen.

Welk kozijn heeft het minste onderhoud?

Als onderhoud jouw grootste zorg is bij het kiezen van nieuwe kozijnen voor je huis, dan zijn kunststof kozijnen het overwegen waard. Kunststof heeft weinig onderhoud nodig, met af en toe een poetsbeurt en het smeren van de scharnieren ben je snel klaar. 

Aluminium staat op de tweede plek, omdat deze iets vaker schoongemaakt moet worden, maar toch makkelijk te onderhouden is.

Houten kozijnen daarentegen vragen veel meer tijd en aandacht. Zo moeten deze kozijnen regelmatig geschilderd worden, hebben ze een jaarlijkse schoonmaakbeurt nodig en is het belangrijk dat je het kitwerk en de scharnieren zo nu en dan nakijkt.

Dus als je op zoek bent naar gemak en weinig gedoe, zijn kunststof en aluminium de beste keuzes. Deze blijven mooi en in vorm met weinig onderhoud. Maar als je de warme uitstraling van hout belangrijk vindt en bereid bent om hier extra moeite voor te doen, dan kunnen houten kozijnen nog steeds een aantrekkelijke optie zijn.

Aan welk materiaal kozijnen heb ik het minste onderhoud2 1

Partumonline voor jouw kozijnen

Bij Partumonline begrijpen we dat de keuze voor kozijnen een belangrijke investering is voor jouw woning. Daarom bieden wij een breed assortiment hoogwaardige kozijnen met een focus op duurzaamheid en gemak in onderhoud. Onze adviseurs staan voor je klaar om je te begeleiden bij het vinden van de perfecte kozijnen die perfect passen bij jouw wensen en eisen. Neem vandaag nog contact met ons op voor persoonlijk advies op maat, of bekijk al onze kozijnen op de website.

Categorieen
Deel dit bericht op social media
Nieuwsbrief
Benieuwd naar de laatste trends in kozijnen? Mis geen enkele update! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang exclusieve acties, handige tips en inspirerende ideeën. Word lid van onze kozijnfamilie en geef jouw huis een stijlvolle upgrade. Meld je nu aan en ontdek een wereld van kozijnen van Partumonline!
* indicates required