Mijn ramen beslaan, ligt dit aan mijn kozijnen?

Mijn ramen beslaan, ligt dit aan mijn kozijnen?

Je wilt natuurlijk zonder problemen altijd naar buiten kunnen kijken, daar heb je immers ook mooie kozijnen voor. Maar wat als je ramen steeds beslaan en je het zicht naar buiten verliest? Het kan zijn dat de luchtvochtigheid in je huis niet in orde is, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Hieronder leggen we uit hoe je kunt ontdekken waar het beslaan vandaan komt en wanneer dit een probleem kan veroorzaken.

Mijn ramen beslaan aan de buitenkant

Als je ramen beslaan aan de buitenkant, hoef je je weinig zorgen te maken. Dit kan vaak gebeuren bij dubbel glas of HR++ triple glas omdat de temperatuur aan de buitenkant kouder is dan het glas zelf. Dit verschil in temperatuur zorgt voor condensatie op het oppervlak, wat leidt tot beslagen ramen. Gelukkig verdwijnt dit meestal aardig snel. Eigenlijk betekent dit dat je kozijn dan goed werkt, omdat het glas goed isoleert en de warmte binnen blijft.

Mijn ramen beslaan aan de binnenkant

Als je merkt dat je ramen aan de binnenkant beslaan, kan dit betekenen dat er te weinig ventilatie in huis is. Maar maak je geen zorgen, want met een paar eenvoudige stappen kun je dit probleem oplossen. Zorg ervoor dat er voldoende luchtstroming is in je huis en vergeet niet regelmatig te ventileren. Hierdoor zal de luchtvochtigheid in de kamer dalen en zul je merken dat het beslaan van de ramen vermindert. Dus open die ramen voor wat frisse lucht in huis.

Er zit vocht tussen de ramen

Helaas kan het voorkomen dat er vocht tussen je ramen ontstaat. Dit kan wijzen op lekkende afdichtingen van het glas of door een montagefout. Het is belangrijk om dit serieus te nemen, want een lek tussen je ramen is echt geen pretje. Hier is eigenlijk ook maar één oplossing voor, namelijk het vervangen van het glas. 

Tips om het beslaan van je raam tegen te gaan

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om het beslaan van je ramen te verminderen. Het vervangen van oud enkel glas of lekkend glas  is al een mooi begin. Goed isolerend glas zal condensatie aan de binnenzijde tegengaan. Zo is het slim om te kijken of je in huis een kozijn hebt met enkel glas en deze te vervangen met dubbel HR++ glas of HR+++ triple glas. Daarentegen heeft enkel glas een Ug-waarde van ongeveer 5, terwijl dubbel glas een waarde heeft van slechts 1,0/1,1. Dat is dus 4 keer beter!

Ventileren kan door middel van een rooster op het raam. Als het kan, laat dan vooral ‘s nachts je kozijn op een kier staan, of open de ramen meteen in de vroege ochtend. We hebben hiervoor ook microventilatie op het beslag of een zomer winterstand. Hiermee kan het raam op een halve kiepstand gezet worden. Op die manier kun je ventileren zonder dat je te veel kou binnen krijgt. 

Rooster in een raamkozijn

Om te voorkomen dat waterdampen op het raam slaan tijdens het koken, is het verstandig om altijd de afzuigkap aan te zetten. Zo blijft de lucht in de keuken fris en voorkom je dat je later last hebt van beslagen ramen. Bovendien is het gebruik van een afzuigkap ook beter voor de luchtkwaliteit in huis en voorkomt het dat dampen zich door het hele huis verspreiden.

Het effect van onbehandelde beslagen ramen op lange termijn

Beslagen ramen en condensatie kunnen leiden tot natte plekken, bij houten kozijnen zal er hierdoor rot optreden. Dat is natuurlijk een duur grapje als het kozijn niet meer te redden is.

Kunststof en aluminium kozijnen hebben minder risico op schade door condens, maar er kan nog steeds vochtophoping en schimmelvorming ontstaan op en rondom het kozijn. Dit kan leiden tot vlekken, verkleuringen en vieze geurtjes in huis. Bovendien kan langdurige schimmelvorming ook leiden tot gezondheidsproblemen.

Check jouw ramen

Beslagen ramen kunnen erg vervelend zijn, maar met nieuwe kozijnen ben je snel verlost van dit probleem. Dus heb jij in huis nog kozijnen met enkel glas of zijn jouw oude kozijnen gewoon toe aan vervanging? Aarzel dan niet langer en neem contact met ons op of bekijk de mogelijkheden op de website.

Categorieen
Deel dit bericht op social media
Nieuwsbrief
Benieuwd naar de laatste trends in kozijnen? Mis geen enkele update! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang exclusieve acties, handige tips en inspirerende ideeën. Word lid van onze kozijnfamilie en geef jouw huis een stijlvolle upgrade. Meld je nu aan en ontdek een wereld van kozijnen van Partumonline!
* indicates required