Montage
MONTAGE TIPS
Montage is prima zelf te doen met onze handige tips en links.
De situaties in bestaand werk zijn echter in legio varianten.
De meeste varianten maken gebruik van montage op een stelkozijn.
Hier zijn een aantal zaken van belang:
- Voldoende omtrekspeling tussen kozijn en stelkozijn (circa 5 mm) en rekening houden met haaksheid van de opening
- Ruimte voor de aanslag (dikte van stelkozijn moet voldoende zijn, maar niet te veel circa 20 mm, zie ook onze inmeet pagina)
- Afdichting van het stelkozijn op de binnen en buitenmuur middels compriband (zodat het niet kan tochten om het stelkozijn heen)
- Stelkozijn dienst vochtbestendig te zijn (bijv. Aquagarant hout en geschilderd) , kopse kanten dienen geschilderd te zijn en de hoeken/naden dienen waterdicht afgekit te worden. BIj stelkozijnen onder deuren is het ook mogelijk om hardhout of een kunststof stelkozijn te gebruiken. Deze plekken zijn namelijk wat meer gevoelig voor vocht.
- 3 voudige afdichting van het kozijn op het stelkozijn
A. Aanslag op voorzijde stelkozijn middels een rubber (zit standaard op kozijn met aanslag) of dillitatie band / siliconen kit bij kozijnen zonder aanslag
B. Compriband tussen kozijnen en stelkozijn
C. Flexpur afdichting tussen kozijn en stelkozijn (hard niet uit en scheurt daarom niet los over de jaren, als gevolg van kleine bewegingen van kozijn) - Bij een stelkozijn moet je de voorzijde van het stelkozijn voorzien van een bescherming
A. Afkitten met siliconen kit
B. Dilitatieband aanbrengen
C. Kunststofhoek of EPDM rubber Mavotrans aanbrengen
C heeft de voorkeur. Zie schets hieronder. Op deze manier komt het stelkozijn nauwelijks in aanraking met vocht - Keuze maken tussen montage met ankers (ankers ook aan kozijn schroeven!) of doorboren in de sponning en vastzetten met kozijnschroeven
(zie de afbeeldingen hieronder)
Het voordeel van montage ankers is dat je het glas en of de draaiende delen niet hoeft te demonteren. - Voor posities van de kozijn schroeven / montage ankers / vulplaatjes zie knop onderin : positie kozijnschroeven / montage ankers / vulplaatjes
- Breng voldoende vulplaatjes aan, zodat het kozijn zonder te schroeven eigenlijk al strak in het stelkozijn zit. Er zijn hiervoor verschillende diktes van vulplaatjes beschikbaar. Op deze manier verminder je de kans dat het kozijn krom trekt tijdens het schroeven aanmerkelijk.
- Controleer of het kozijn 100% haaks is en 100% waterpas staat in alle richtingen. Is dit niet geval zullen de draaiende delen niet goed werken.
- Voor het vastschroeven van het kozijn, klem je het kozijn met een paar lijmtangen, stevig tegen het stelkozijn aan, zodat het rubber in de aanslag overal goed aansluit en onder spanning staat(anders heeft deze geen functie)
- Als je het glas demonteert of de draaiende delen demonteert hou er dan rekening mee dat je de glasblokjes op precies dezelfde wijze terug plaatst als je ze verwijdert hebt. Doe je dit niet, zal het draaiende deel niet goed meer functioneren na verloop van tijd. De glasblokjes op de juiste plaats zorgen namelijk voor stevigheid van het draaiende deel, waardoor deze vormvast blijft. Ook kan het glas onder spanning komen te staan als je de blokjes niet goed terug plaatst. Dit kan glasbreuk tot gevolg hebben. Voor tips klik op de knoppen onder aan deze pagina.
Mocht je het glas willen verwijderen, haal de glaslatten dan altijd in het midden als eerste los. Niet op de hoeken, dan gaan ze kapot. - Aftimmering aan binnenzijde
- Voordat je gaat slopen controleren of het kozijn past. Mocht er onverwijld dan toch iets mis zijn dan hou je het in ieder geval droog
- Maak gebruik van de bestaande vochtkering / loodslab aan de bovenzijde van het kozijn. Of vervang deze. Zie voor tips de inbouwdetails van Deceuninck onderaan deze pagina
- Maak gebruik van de bestaande waterkering aan de onderzijde en de bovenzijde van het kozijn, of breng een nieuwe aan.
Voor meer informatie over waterkeringen aan bovenzijde en onderzijde van het kozijn kijk op volgende pagina: Waterkeringen - Onderbreek het rubber aan de onderzijde van het kozijn op twee plekken ongeveer 50 mm uit de hoeken, zodat eventueel vocht tussen het stelkozijn en kunststof kozijn weg kan lopen en er beluchting is van deze ruimte, zodat damp weg kan.
- Als je een kozijn wilt monteren in een bestaande muur, moet je rekening mee houden dat je de muur / muren ondersteunt met een stalen balk of ander soortige latei. De buitenmuur ondersteun je vaak met een geveldrager.
Het kozijn mag nooit als drager van de gevel gebruikt worden. Vraag hiervoor altijd hulp van een specialist. - Bij montage van een vouwand dient de dragende balk van de gevelconstructie waaraan de vouwwand wordt opgehangen voldoende sterk te zijn. Uw aannemer kan dit verzorgen.
- Het kozijn moet na montage 100% haaks zijn en 100% waterpas staan in alle richtingen. Is dit niet geval zullen de draaiende delen niet goed werken.
Bij twijfel kun je altijd een vakman inschakelen.
15. Principe detail waterkering bovenzijde

16. Principe detail waterkering onderzijde

Hieronder enkele voorbeeld situaties
1. Montage met kozijnschroeven in een stelkozijn - verdiept profiel

2. Montage met kozijnschroeven in een stelkozijn - vlak profiel met losse aanslag

3. Montage met montage ankers op een stelstrook

4. Montage verdiept profiel over muur of over rabatdelen


5. Montage vlak profiel zonder aanslag tegen buitenmuur

6. Montage vlak profiel zonder aanslag tussen buitenmuur

Meer informatie vind je hier
Tips voor Hefschuifpui aluminium
Loshalen van het schuivende deel


Montage met schroeven

Montage met montage ankers

Aluminium hefschuipui verwijderen van glas

Tips voor Aluminium vouwwanden
Transport en heffen van de vouwwand (let op andere methoden leveren schade op)

Montage van de vouwwand met schroeven of ankers in de vouwwand / stelkozijn / muur


Aluminium vouwwanden worden geleverd met het glas los - achteraf toch het glas loshalen?, zie hieronder
