De 7 voordelen van houten kozijnen

De 7 voordelen van houten kozijnen

Veel mensen kiezen voor kunststof kozijnen vanwege het gemak in onderhoud, of gaan voor aluminium vanwege het moderne uiterlijk. Maar wat nou als je juist dol bent op de nostalgische warmte van een houten kozijn? Wij kunnen ons dat heel goed voorstellen en daarom gaan we in dit artikel in op de voornaamste redenen waarom houten kozijnen simpelweg een goed idee zijn.

1. Milieuvriendelijkheid

Een groot voordeel van houten kozijnen is de positieve impact op het milieu. Hout is een hernieuwbaar materiaal dat tijdens de groei CO2 uit de atmosfeer opneemt en vastlegt. Door te kiezen voor houten kozijnen draag je dus bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Bovendien kunnen houten kozijnen aan het einde van hun levensduur worden gerecycled voor andere doeleinden.

2. Hoge brandveiligheid met houten kozijnen

Houten raamkozijnen zijn op meerdere fronten brandveilig:

  • Isolatie: Hout heeft van nature een lage thermische geleidbaarheid, waardoor het langzaam opwarmt en minder warmte doorgeeft. Dit draagt bij aan het beperken van vuurverspreiding en behoudt de structuur van het kozijn gedurende een langere periode.
  • Houtskoolvorming: Wanneer hout wordt blootgesteld aan vuur, vormt het een beschermende laag houtskool. Deze laag fungeert als een isolerende barrière, waardoor verdere verbranding wordt voorkomen en de verspreiding van vuur vertraagd wordt.
  • Geen thermische breuk: In tegenstelling tot aluminium, dat kan smelten, en kunststof, dat kan vervormen, reageert hout gelijkmatiger op hitte. Hierdoor wordt voorkomen dat het kozijn faalt door thermische breuk.

3. Houten kozijnen zijn isolerend

Met een U-waarde van ongeveer 2,4 W/m²K voor dubbelglas en 2,2 W/m²K voor triple glas, zijn houten kozijnen een uitstekende keuze voor isolatie. Houten kozijnen helpen warmteverlies in de winter te verminderen en houden de warmte buiten in de zomer, wat resulteert in een energiezuiniger huis. Door te investeren in houten kozijnen geniet je dus niet alleen van comfort, maar verlaag je ook de energierekening. In ons andere blog artikel over de U-waardes van kozijnen kun je meer lezen over de isolatie van kozijnen.

4. Hout past overal bij!

Wat hout uniek maakt, is de mogelijkheid om verschillende vormen en stijlen te creëren die bijna onmogelijk zijn met andere materialen. Hierdoor is het goed toepasbaar voor veel verschillende type woningen. Hout wordt dankzij zijn nostalgische uiterlijk vaak gekozen voor bijvoorbeeld karakteristieke Amsterdamse pandjes en mooie boerderijen. Maar geen zorgen, houten kozijnen kunnen ook gerust in een moderne woning tot hun recht komen.

Houten kozijnen voordelen

5. Een warm en uniek uiterlijk met houten kozijnen

Niet geheel onbelangrijk is natuurlijk het authentieke uiterlijk van hout. De prachtige verdiepte profielen zijn altijd uniek dankzij de nerven in het materiaal en maken elke woning huiselijk en warm.

6. Kleur aanpasbaar

In vergelijking met kozijnen van kunststof en aluminium hebben houten kozijnen ook een natuurlijk voordeel: hun overschilderbaarheid. Deze eigenschap opent een wereld van keuzes en maakt het aanpassen van de uitstraling van je huis makkelijk en creatief. In tegenstelling tot hun kunststof en aluminium tegenhangers, kunnen houten kozijnen eenvoudig een nieuwe kleur krijgen, waardoor je de vrijheid hebt om je huis aan te passen aan de laatste trends of gewoon een frisse, persoonlijke touch toe te voegen.

7. Houten kozijnen zijn herstelbaar

Houten kozijnen hebben een uitstekende herstelbaarheid in vergelijking met andere materialen. Bij beschadigingen of slijtage zijn houten kozijnen over het algemeen goed te repareren. Op die manier gaan houten raamkozijnen dus lekker lang mee en dat is ook nog eens goed nieuws voor het milieu!

Houten kozijnen voordelen

Wat zijn de nadelen van houten kozijnen?

Elk materiaal heeft natuurlijk altijd zijn voor- en nadelen. Bij het geval van hout is dat vooral de prijs, houten kozijnen zijn namelijk over het algemeen duurder dan kunststof kozijnen. Denk daarnaast ook aan het onderhoud. Regelmatig schilderen en schuren is nodig, wat dan weer extra inspanning en kosten met zich meebrengt. Daarnaast zijn houten kozijnen ook massiever, waardoor ze een stuk zwaarder zijn. Dit is met de montage voelbaar. Ondanks de voortdurende verbeteringen op de markt, blijft hout ook nog steeds gevoelig voor invloeden van buitenaf, zoals insecten en schimmels. Als je de keuze maakt voor houten kozijnen, moet je er dus wel wat voor over hebben.

Ter afsluiting

Bij ons kun je eenvoudig de prijs van jouw nieuwe houten kozijnen berekenen met behulp van de handige online configurator. Vul je voorkeuren in en ontvang direct een prijsberekening zonder dat er een tussenpersoon aan te pas komt. Het streven voor de toekomst is om nog meer houten kozijnen toe te voegen aan onze website, blijf de site dus vooral in de gaten houden! Mocht je nu al specifieke vragen hebben of een persoonlijke offerte willen aanvragen, dan kun je altijd contact met ons opnemen via e-mail of telefoon.

Categorieen
Deel dit bericht op social media
Nieuwsbrief
Benieuwd naar de laatste trends in kozijnen? Mis geen enkele update! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang exclusieve acties, handige tips en inspirerende ideeën. Word lid van onze kozijnfamilie en geef jouw huis een stijlvolle upgrade. Meld je nu aan en ontdek een wereld van kozijnen van Partumonline!
* indicates required