De voor- en nadelen van kunststof kozijnen

De voor- en nadelen van kunststof kozijnen

Vroeger was de keuze tussen houten of kunststof kozijnen snel gemaakt. Kunststof kozijnen wonnen in het verleden namelijk geen schoonheidsprijs. Dat is tegenwoordig niet meer zo. Zelfs bij nieuwbouwhuizen wordt er al direct voor kunststof kozijnen gekozen. Dit komt vooral door het feit dat dit type kozijn de afgelopen jaren flink is verbeterd. Er zitten echter nog steeds voor- en nadelen aan kunststof kozijnen. Hieronder bespreken we zoveel mogelijk van deze voor- en nadelen, zodat jij goed geïnformeerd een keuze kunt maken of kunststof kozijnen bij jou passen!

 

Voordeel #1: duurzaam materiaal

Kunststof kozijnen zijn door het gebruik van PVC erg duurzaam en milieubewust. Kunststof kozijnen kunnen door dit materiaal tot wel 50 jaar meegaan. Bovendien worden kozijnen van het merk Deceuninck ook gerecycled, zodat er geen materiaal verloren gaat.

Voordeel #2: onderhoudsarm

Dit is een voordeel dat veel mensen aan zal spreken. Wie wil er nou geen kozijnen die weinig onderhoud vergen? Kunststof kozijnen hoeven niet regelmatig geschilderd te worden, waardoor je flink wat kosten bespaart. Met een sopje eens per jaar zijn de kozijnen bovendien weer als nieuw!

Voordeel #3: besparing

Een ander groot voordeel van kunststof kozijnen is de besparing op de energierekening. Kunststof kozijnen hebben namelijk een zeer goede isolerende werking. Met het juiste type kozijn kun je tot wel €200 per jaar aan energiekosten besparen. Wat belangrijk is voor de isolerende werking van een kozijn, is het aantal kamers in een profiel. In deze kamers zit namelijk stilstaande lucht, wat voor isolatie zorgt. In de meeste gevallen geldt dan ook: hoe meer kamers er in een kunststof kozijn zitten, hoe beter de isolerende werking is. Daarnaast is het belangrijk om het juiste glas te kiezen. Zo leveren wij onze kozijnen standaard met HR++ glas. Maar voor een nog betere isolatie kun je nog een stapje verder gaan met tripple glas.

Voordeel #4: andere isolatie

Naast warmte-isolatie zorgen kunststof kozijnen bovendien voor geluidsisolatie. Je zult dus minder last hebben van het geluid van de straat, waardoor je bijvoorbeeld beter slaapt. Een ander groot voordeel van kunststof kozijnen is dat ze vochtwerend zijn. Na een koude nacht in de herfst of winter zul je dus geen beslagen ramen meer hebben, die voor schimmel kunnen zorgen.

Voordeel #5: waardevermeerdering

Door bovengenoemde voordelen stijgt bovendien de waarde van je huis. Een potentiële huizenkoper hoeft na de koop namelijk minder uit te geven aan onderhoud en de energierekening, waardoor er meer geboden wordt. De extra kosten van kunststof kozijnen verdien je op de lange termijn dus makkelijk terug.

Voordeel #6: veel mogelijkheden

Tegenwoordig kunnen kunststof kozijnen voorzien worden van diverse opties. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om voor houtnerf folie te kiezen. Hierdoor lijkt het kunststof kozijn meer op een houten kozijn.

Nadeel #1: kleur veranderen

Een nadeel van een kunststof kozijn is dat je niet zo makkelijk van kleur kunt veranderen. Bij een houten kozijn kun je dit wel makkelijk doen. Door het folie op het kunststof kozijn is dit een stuk moeilijker. Er zijn echter wel bedrijven die kunststof kozijnen kunnen spuiten, zodat je alsnog van kleur kunt wisselen.

Nadeel #2: geen gaten boren

Je mag daarnaast geen gaten boren in kunststof kozijnen. Hierdoor worden de kozijnen namelijk minder sterk. Het is dus minder makkelijk om bijvoorbeeld gordijnen op te hangen of om een plantenbak aan je kozijn te bevestigen. Met speciale ophangsystemen kan dit echter alsnog.

Nadeel #3: reparatie is lastig

Een ander nadeel van kunststof kozijnen is dat deze lastiger te repareren zijn dan bijvoorbeeld houten kozijnen. Kleine beschadigingen kunnen eenvoudig aangepakt worden, maar bij grotere beschadigingen moet je vaak een nieuw kozijn aanschaffen.

Nadeel #4: Draaikiepraam opent naar binnen

Bovendien opent een draaikiepraam naar binnen, wat door sommige mensen als een nadeel wordt gezien. Als je het raam volledig wilt openen, mag er namelijk niks voor het raam staan. Je kunt dus geen planten op de vensterbank zetten.

Ben je overtuigd van de voordelen?

Wil je na het lezen van dit artikel jouw kozijnen graag vervangen voor kunststof exemplaren? Neem dan contact met ons op. Ook staan wij klaar om je vragen te beantwoorden. Als je graag wilt weten wat kunststof kozijnen voor jouw huis kosten, dan kun je een offerte aanvragen via ons systeem. Binnen één dag sturen wij een offerte op maat naar je email-adres.

Categorieen
Deel dit bericht op social media
Nieuwsbrief
Benieuwd naar de laatste trends in kozijnen? Mis geen enkele update! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang exclusieve acties, handige tips en inspirerende ideeën. Word lid van onze kozijnfamilie en geef jouw huis een stijlvolle upgrade. Meld je nu aan en ontdek een wereld van kozijnen van Partumonline!
* indicates required