Schuifpui of een hefschuifpui, wat is het verschil?

Schuifpui of een hefschuifpui, wat is het verschil?

Welke type schuifpui moet je kiezen, een hefschuifpui of een gewone schuifpui? Beide soorten schuifpuien hebben hun eigen kenmerken en voordelen, dus het is belangrijk om te weten wat het verschil tussen de twee is. Gelukkig kunnen wij jou daar mee helpen zodat jij niet meer hoeft te puzzelen over welke schuifpui het beste bij jouw woning past.

Wat is een schuifpui?

Een standaard schuifpui staat op een rails en kan eenvoudig geopend worden met een handgreep. Met het handvat kun je deze openen door de deur naar links of naar rechts te schuiven. Bij een schuifpui is het ook mogelijk om de deur deels te openen door hem halverwege de rails te plaatsen. In tegenstelling tot de hefschuifpui zal de deur dan alleen niet worden vastgezet op de rails en kan deze dus nog bewegen.

Wat is een hefschuifpui?

Een hefschuifpui staat ook op een rail, maar dan met een ander mechanisme. Het schuivende deel zweeft over de rails doordat de onderkant iets opgetild wordt bij het omhoog plaatsen van de hendel, vandaar de naam hefschuifpui. Hierdoor opent en sluit de deur soepel en geruisloos. Bovendien kan de deur op elk punt van de rail vastgezet worden door middel van het omlaag drukken van de hendel, waardoor de deur veilig en stabiel blijft staan.

Verschil tussen hefschuifpui en schuifpui

Wat is het verschil tussen een schuifpui en een hefschuifpui?

Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de voor- en nadelen van beide opties:

  • Mechanisme: Een hefschuifpui is lichter om te openen dan een reguliere schuifpui, wat betekent dat het gemakkelijker is om deze te gebruiken, vooral als je regelmatig in en uit loopt. Houd er ook rekening mee dat een regulier schuifpui na verloop van tijd wat zwaarder kan gaan lopen.
  • Isolatie: Als het gaat om isolatie, is de hefschuifpui absoluut de winnaar. Dankzij het strakkere sluitmechanisme en het bredere profiel biedt deze optie een betere isolatie op het gebied van warmte, geluid en wind.
  • Onderhoud: Een hefschuifpui vergt over het algemeen minder onderhoud dan een gewone schuifpui. Bij een hefschuifpui is af en toe schoonmaken meestal voldoende. Een gewone schuifpui heeft vaak meer bewegende onderdelen die gevoelig zijn voor slijtage en vastlopen, waardoor extra onderhoud nodig is. 
  • Drempel: Bij een hefschuifpui heb je geen drempel, omdat de rail gelijk met de vloer kan worden geplaatst. Bij een gewone schuifpui is dit niet mogelijk en is er dus in de meeste gevallen wel een drempel aanwezig.
  • Posities: Met een hefschuifpui kun je de pui op elke gewenste positie openschuiven en vastzetten, van een kiertje voor ventilatie tot volledig open. Bij een gewone schuifpui zijn er geen tussenposities mogelijk en kun je de pui alleen volledig open of dicht zetten.
  • Prijs: Een hefschuifpui is met zoveel voordelen natuurlijk wel duurder dan een reguliere schuifpui, maar het kan de investering zeker waard zijn. Als de verschillende eigenschappen niet van groot belang zijn en je gewoon op zoek bent naar een gunstiger geprijsde schuifpui, dan is een gewone schuifpui een prima keuze.

De hefschuifpuien van Partumonline

Hierboven wordt duidelijk dat een hefschuifpui qua kwaliteit en functionaliteit beter presteert dan een reguliere schuifpui. Bij Partumonline hebben we om die reden gekozen om uitsluitend hefschuifpuien aan te bieden. Hoewel hefschuifpuien wel duurder zijn, zijn ze op de langere termijn een betere investering vanwege hun duurzaamheid. Wij bieden hefschuifpuien aan in diverse materialen, waaronder kunststof, hout en aluminium. En in verschillende typen, zoals 2, 3 en 4 delige schuifpuien, afhankelijk van het gekozen materiaal.

Een kunststof of aluminium Hefschuifpui?

Nu volgt de vraag welk materiaal jij in jouw huis wilt gebruiken. Wist je bijvoorbeeld dat een donkere kleur beter tot zijn recht komt op een aluminium schuifpui? Door langdurige blootstelling aan de zon kunnen kunststof schuifpuien vervormen en daardoor minder soepel openen en sluiten. Het prijsverschil tussen kunststof en aluminium schuifpuien is over het algemeen groot. Echter, wanneer er een folie voor de kleur wordt gebruikt, kan de prijs van kunststof schuifpuien flink omhoog gaan, vooral bij grote oppervlakken. Hierdoor kan het prijsverschil minimaal worden waardoor een aluminium schuifpui een goede keus kan zijn. Bij aluminium schuifpuien heb je tevens ook meer variatiemogelijkheden in de hoogte en de breedte.

Veel gestelde vragen

Welke schuifpui biedt betere isolatie, een hefschuifpui of een gewone schuifpui?

Over het algemeen biedt een hefschuifpui betere isolatie dan een gewone schuifpui. Dankzij het strakkere sluitmechanisme en het bredere profiel biedt een hefschuifpui een betere isolatie op het gebied van warmte, geluid en wind.

Welke schuifpui vergt minder onderhoud, een hefschuifpui of een gewone schuifpui?

Een hefschuifpui vergt over het algemeen minder onderhoud dan een gewone schuifpui. Het eenvoudigere mechanisme en het lagere aantal bewegende onderdelen dragen hieraan bij. Regelmatig schoonmaken en smeren van de hefschuifpui is meestal voldoende om de functionaliteit te behouden.

Wat kost een Hefschuifpui?

Het is raadzaam om een offerte aan te vragen om een nauwkeurige prijsopgave te krijgen, aangezien de prijzen sterk kunnen variëren afhankelijk van jouw specifieke wensen. Gelukkig kun je ons altijd contacteren voor alle vragen die je hebt!

Interesse in een nieuwe Hefschuifpui?

Wist je dat je bij ons geheel vrijblijvend een offerte kunt aanvragen? Op die manier weet je precies waar je aan toe bent en kom je niet voor verrassingen te staan. Bovendien kun je op onze website eenvoudig en snel de prijs van jouw favoriete schuifpui berekenen. Dus waar wacht je nog op? Maak gebruik van onze handige configurator en vraag vandaag nog een offerte aan. En als je nog vragen hebt, staan wij uiteraard altijd voor je klaar om je verder te helpen.

Ontdek de prijzen van onze schuifpuien

Categorieen
Deel dit bericht op social media
Nieuwsbrief
Benieuwd naar de laatste trends in kozijnen? Mis geen enkele update! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang exclusieve acties, handige tips en inspirerende ideeën. Word lid van onze kozijnfamilie en geef jouw huis een stijlvolle upgrade. Meld je nu aan en ontdek een wereld van kozijnen van Partumonline!
* indicates required