Binnendraaiende of buitendraaiende deur? Wanneer gebruik je welk type?

Binnendraaiende of buitendraaiende deur? Wanneer gebruik je welk type?

Als het gaat om deuren, is de keuze van de draairichting een van de onderwerpen waar je aan zou moeten denken. Maar wat bepaalt welk type deur het beste is voor jouw situatie? In dit artikel gaan we dieper in op de kenmerken van binnendraaiende en buitendraaiende deuren, de draairichting van deuren en wanneer je welk type het beste kunt kiezen.

Hoe weet je de draairichting van een deur?

Stel je staat in je woning en je opent de deur naar je toe, dan is het een naar binnen draaiende deur. Als de deur van je af opent, is het een naar buiten draaiende deur. Bekijk daarnaast ook het scharnier: zit deze links en opent de deur naar je toe, dan is het een linksdraaiende deur. Voor een rechtsdraaiende deur geldt dan natuurlijk het tegenovergestelde.

Binnendraaiende of buitendraaiende deur

Wanneer een binnendraaiende deur?

Heb je je weleens afgevraagd waarom een voordeur eigenlijk bijna altijd naar binnen draait? Een deur die naar binnen draait, kun je gemakkelijker dicht duwen dan een naar buitendraaiende deur waar je vervolgens aan moet trekken. Dus, als er een onguur persoon voor je deur staat, welke optie heb jij dan liever?

Een binnendraaiende deur zorgt ook voor ruimtebesparing, zo is dit namelijk ook handig voor het openen van kleine kamers. Denk bijvoorbeeld aan een klein balkon waar je optimaal gebruik van wilt maken. Een naar binnen draaiende deur biedt hier de oplossing voor. Visualiseer daarom voor jezelf eerst hoe je een kamer binnenkomt voordat je hier een nieuwe deur plaatst. In bepaalde gevallen is het verplicht dat een voordeur naar binnen draait. Dit kan bijvoorbeeld van toepassing zijn als de deur aan een openbare weg grenst, waarbij de deur voor veiligheidsredenen naar binnen moet draaien.

Binnendraaiende of buitendraaiende deur

Wanneer een buitendraaiende deur?

Als je een tuin hebt, wil je natuurlijk kunnen genieten van het prachtige uitzicht. Maar zodra je de deuren opent, wil je ook niet dat dit ten koste gaat van de ruimte in je (woon)kamer. Openslaande deuren en achterdeuren openen over het algemeen altijd naar buiten toe, waardoor je gemakkelijk naar buiten kunt stappen en tegelijkertijd een naadloze overgang creëert van het buiten naar binnen.

In geval van een noodsituatie (laten we hopen van niet!) is het ook prettig om naar buiten draaiende deuren te hebben. Zo kun je snel handelen wanneer dat nodig is.

Kun je de draairichting van een deur veranderen?

Het veranderen van de draairichting van een deur is mogelijk, maar wordt sterk afgeraden. Dan zou je in theorie de gehele deur andersom moeten monteren. Na deze aanpassing bevinden de glaslatten zich aan de buitenzijde, waardoor ze makkelijker te verwijderen zijn en de deur kwetsbaarder wordt voor inbraak. Qua veiligheid is het daarom verstandiger om te kiezen voor een nieuwe deur.

Kies de juiste deur

Tot slot willen we bij Partumonline graag benadrukken dat we begrijpen hoe belangrijk de keuze van de juiste deur voor jouw woning is. Gelukkig vind je in ons assortiment deuren van topmerken, gemaakt van kunststof, aluminium of hout.
Met onze handige online configurator kun je eenvoudig de kosten voor het kozijn en zelfs de montage berekenen, zonder dat je hiervoor contact hoeft op te nemen met een medewerker. Via ons stappenplan kun je hier ook van alles over lezen. Mocht je er nog steeds niet uitkomen, dan kun je ons natuurlijk ook nog gewoon contacteren via e-mail of telefonisch.

Kies voor duurzaamheid, kwaliteit en vakmanschap en transformeer vandaag nog jouw huis met Partumonline!

Categorieen
Deel dit bericht op social media
Nieuwsbrief
Benieuwd naar de laatste trends in kozijnen? Mis geen enkele update! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang exclusieve acties, handige tips en inspirerende ideeën. Word lid van onze kozijnfamilie en geef jouw huis een stijlvolle upgrade. Meld je nu aan en ontdek een wereld van kozijnen van Partumonline!
* indicates required