U-waarde kozijnen: De Belangrijke Rol van Isolatie in je Woning

U-waarde kozijnen: De Belangrijke Rol van Isolatie in je Woning

Als je bezig bent met het renoveren van een huis, of gewoon nieuwe kozijnen nodig hebt, zul je ongetwijfeld een heleboel termen en afkortingen tegenkomen. Een van die termen die belangrijk zijn om te begrijpen, zijn de U-waardes van kozijnen. De U-waarde geeft aan hoe goed een kozijn isoleert en hoeveel warmte er door het kozijn verloren gaat, hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. Wij zullen je alles vertellen over U-waardes en misschien vind je dan het perfecte kozijn dat niet alleen aan je smaak voldoet, maar wellicht ook je energierekening naar beneden gaat brengen.

Uf-waarde

Een van die termen die belangrijk zijn om te begrijpen als het gaat om nieuwe kozijnen, is de Uf-waarde. Uf staat voor ‘U-waarde Frame’ (het kozijn profiel) en meet hoeveel warmte er via het profiel verloren gaat. Hoe lager de UF-waarde, hoe beter de isolatie van het kozijn.

Kunststof en aluminium kozijnen hebben over het algemeen een lagere UF-waarde dan houten kozijnen. Dit komt doordat deze kozijnen vaak voorzien zijn van meerdere thermische kamers, waardoor het warmteverlies via het profiel minder is dan bij bijvoorbeeld hout. Zo hebben houten kozijnen ongeveer een UF-waarde die kan oplopen tot 2,4, terwijl kunststof kozijnen (afhankelijk van het merk) een waarde kunnen bereiken van 0,9 tot 1,4. Zo heeft de Elegant Thermofibra een waarde van 0,9 en hebben kunststof kozijnen met een stalen kern een waarde tot 1,4.

Als je op zoek bent naar aluminium vouwwanden of hefschuifpuien, is het belangrijk om te weten dat deze over het algemeen een hogere U-waarde hebben dan andere aluminium kozijnen. Zo heeft een aluminium vouwwand bijvoorbeeld een UF-waarde van 2,3 en een aluminium hefschuifpui een UF-waarde van 1,9. De standaard aluminium kozijnen hebben een UF-waarde van ongeveer 1,0.

Ug-waarde

Ug staat voor ‘U-waarde Glass’ (het type glas) en meet de mate van warmteoverdracht via het glas. Hier geldt ook natuurlijk: hoe lager de Ug-waarde, hoe beter de isolatie van het glas.

Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten met daartussen een spouwruimte. Dit zorgt natuurlijk voor een betere isolatie dan enkel glas, maar heeft nog steeds een relatief hoge U-waarde. HR+++ glas (triple glas) heeft drie glasplaten met daartussen twee spouwruimtes gevuld met Argon gas. Dit zorgt voor een nog betere isolatie en een lagere U-waarde dan dubbel glas.

Afhankelijk van het merk en het type kozijn heeft dubbel glas een UG-waarde van 1,1 of 1,0, bij triple glas is deze waarde 0,5 tot 0,7.

PSI

De Psi-waarde laat zien hoeveel warmte er via de verbindingen tussen de verschillende onderdelen van het kozijn verloren gaat. Een lage Psi-waarde betekent ook dat er minder warmteverlies via de verbindingen is en biedt dus een betere isolatie.

UW-waarde

Tot slot hebben we de Uw-waarde, die staat voor ‘U-waarde Window’ (het hele raam). De Uw-waarde is een combinatie van alle elementen bij elkaar die het kozijn de isolatiewaarde geeft. Dit getal drukt uit hoeveel warmte in de tijd per m2 en per graad wordt doorgelaten. Het is natuurlijk de kunst om de Uw-waarde op allerlei manieren zo laag mogelijk te houden om de energierekening ook zo laag mogelijk te houden. 

Alles nog even op een rijtje

Hieronder vind je een indicatie van de U-waardes van verschillende kozijnen met verschillende soorten beglazing:

Houten kozijnen

  • Dubbelglas: U-waarde ± 2,4 W/m²K
  • Triple glas: U-waarde ± 2,2 W/m²K

Kunststof kozijnen

  • Dubbelglas: U-waarde ± 1,1 W/m²K tot 1,4 W/m²K
    Zo is bij het profiel Elegant Thermofibra de waarde ongeveer 1,1 W/m²K en bij de Kömmerling met een stalen kern de waarde 1,3 tot 1,4 W/m²K.
  • Triple glas: U-waarde ± 0,7 W/m²K tot 1,0 W/m²K
    Zo is bij het profiel Elegant Thermofibra de waarde ongeveer 0,7 W/m²K en bij de Kömmerling met een stalen kern de waarde 1,0 W/m²K.

Aluminium kozijnen

  • Dubbelglas: U-waarde ± 1,1 W/m²K
  • Triple glas: U-waarde ± 0.9 W/m²K

Het voordeel van een kozijn met een hogere U-Waarde is natuurlijk de prijs. Daarnaast hebben sommige mensen een voorkeur voor een houten kozijn vanwege de verschillende eigenschappen. Hierbij is de isolatiewaarde vaak ook hoger.

Veel gestelde vragen

Wat zijn U-waardes en waarom zijn ze belangrijk bij het kiezen van kozijnen?

U-waardes geven de mate van warmte-isolatie aan bij kozijnen. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. Het is belangrijk om te begrijpen omdat het invloed heeft op de energie-efficiëntie van je huis en de hoogte van je energierekening. Door kozijnen met lagere U-waardes te kiezen, kun je warmteverlies verminderen en energie besparen.

Wat is het verschil tussen de Uf-waarde en de Ug-waarde bij kozijnen?

De Uf-waarde staat voor de warmte-isolatie van het kozijnprofiel, terwijl de Ug-waarde de warmte-isolatie van het glas aangeeft. De Uf-waarde meet hoeveel warmte er via het kozijnprofiel verloren gaat, terwijl de Ug-waarde de warmteoverdracht via het glas meet. Beide waardes zijn belangrijk bij het beoordelen van de totale isolatieprestatie van kozijnen.

Welk type kozijnen heeft over het algemeen de beste U-waardes?

Kunststof en aluminium kozijnen hebben doorgaans lagere U-waardes in vergelijking met houten kozijnen. Dit komt door het gebruik van meerdere thermische kamers in kunststof en aluminium profielen, wat resulteert in minder warmteverlies. Voor de beste U-waardes kun je overwegen om te kiezen voor kunststof kozijnen met een stalen kern of aluminium kozijnen met een goede thermische onderbreking. Het is echter belangrijk om rekening te houden met andere factoren zoals duurzaamheid, onderhoud en esthetiek bij het maken van een weloverwogen keuze voor kozijnen.

Tot slot

Wil je nog meer informatie over kozijnen of heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste kozijnen voor jouw woning? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Categorieen
Deel dit bericht op social media
Nieuwsbrief
Benieuwd naar de laatste trends in kozijnen? Mis geen enkele update! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang exclusieve acties, handige tips en inspirerende ideeën. Word lid van onze kozijnfamilie en geef jouw huis een stijlvolle upgrade. Meld je nu aan en ontdek een wereld van kozijnen van Partumonline!
* indicates required